Upala srednjeg uha i kako je prepoznati

Uho se sastoji iz: vanjskog (uška i zvukovod), srednjeg i unutarnjeg. Srednje uho je mala šupljina između vanjskog (od kojeg je odijeljeno bubnjićem) i unutarnjeg. U njemu se nalaze slušne koščice. Srednje uho je preko Eustahijeve tube povezano sa ždrijelom. Eustahijeva tuba ima zadatak izjednačavanja pritiska unutar i izvan uha, kao i pomaganju oticanja tekućine iz srednjeg uha.

UČESTALOST UPALE

Otitis media,tj. upala srednjeg uha je jedna od najčešćih akutnih oboljenja kod dojenčadi imale djece.

70% djece do tri godine starosti barem jednom preboli upalu srednjeg uha.

RAZLOZI KOJI DOVODE DO UPALE

Upale gornjeg respiratornog trakta virusne, kao što je prehlada, koje su češće te bakterijskekao rijeđe, lako se prenose iz nosa i ždrijela putem Eustahijevih cijevi na srednje uho djeteta. Ovo se dešava zbog anatomske strukture Eustahijevih tuba koje su kod djeteta, za razliku od odraslih, uže i ravnije. Zbog toga se dešava da upala potpuno začepi tube, zarobljavajući tekućinu u srednjem uhu. Osim što može dugo ostati u uhu, pa tako štetiti sluhu djeteta, ova tekućina pravi i podlogu za bakterije i viruse.

little girl an earache on white background

PREDISPONIRANA DJECA

Češće oboljevaju djeca koja pohađaju vrtiće, djeca koja su izložena pasivnom pušenju, te djeca sa izraženim adenoidnim vegetacijama (treći krajnik).

KAKO PREPOZNATI AKUTNU UPALU SREDNJEG UHA

Svakako ne ako primijetite da dijete često dotiče područje uha bez drugih simptoma. To najčešće nije znak upale. Jer upala uha, iako nije hitno stanje, izaziva najčešće veliku neprijatnost i intenzivnu bol kod djeteta. Dakle, dijete će biti plačljivo, odbijaće obroke,slabo će spavati, često će imati povišenu tjelesnu temperaturu, ponekad proljev, povraćanje. Treba imati na umu i to da ova upala ide sa upalom gornjeg respiratornog trakta ili neposredno nakon saniranja prehlade. Ponekad roditelji primjete iscjedak iz uha serozan ili pak gnojan kod bakterijske upale, izuzetno krvav. Starije dijete lokalizira bol. Ukoliko bol traje duže od 24 sata kod starijeg djeteta i bez drugih simptoma te ukoliko primijetite gore navedene simptome kod dojenčeta i malog djeteta, javite se ljekaru.

KAKO POMOĆI DJETETU PRIJE POSJETE LJEKARU

Dati lijek protiv bolova u odgovarajućoj dozi (na pr. paracetamol 10do15mg/kg tt na 6h po potrebi), kapi za uši sa anestetskim djelovanjem, ali ne ukoliko postoji iscjedak. Prije primjene bočicu s kapima staviti u toplu vodu da se zagrije. Staviti toplu vlažnu oblogu na uho.

boy teenager European appearance in a red shirt covered his ears on gray background

LIJEČENJE

Pedijatar ili u mjestima gdje nije dostupan, porodični ljekar će nakon fizikalnog i otoskopskog pregleda, odrediti terapiju koja najčešće podrazumijeva kapi za nos i antibiotik.

POČISTITE VANJSKO UHO UZ VAXOL!

U ponavljanim ili komplikovanijim upalama, kada postoji sumnja na eventualni gubitak sluha, tražiće se konsultacija otorinolaringologa. Jer ponekad je potrebno ugrađivanje cjevčica za drenažu u djetetovim ušima ili pak operativno odstranjenje trećeg krajnika.
Ipak, na sreću, većina djece prevaziđe ove probleme tokom rasta. Naime, Eustahijeve cijevi postaju zakrivljenije i šire, što pomaže zaštiti uha od upale.

JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo
Dom zdravlja Ilidža
Specijalista pedijatar
dr. med. Enisa Mulalić