Problemi začepljenog nosa kod novorođenčeta i dojenčeta

Novorođenče ne zna disati na usta i ako mu je začepljen nos, ne može uopšte ni disati. Začepljen nos od samog rođenja može biti rezultat urođenih anomalija u nosu (najčešće atrezija hoana – stražnjih otvora u nosu koje imaju koštano-membranoznu pregradu) ili intrapartalne ili peripartalne infekcije koja zahvata gornje disajne puteve.

Novorođenče s obostranom atrezijom hoana može disati samo kad plače, jer tek tada otvori usta i tako se dogodi izmjena gasova. Jednostrana atrezija može se duže vrijeme „provlačiti” kao otežano disanje na nos uz smetnje sisanja, pogotovo kad se dijete prehladi. Ona se lako otkrije testom metalne špatule koja se stavi djetetu ispod nosa i gleda se da li postoji ravnomjerno zamagljivanje metalne površine ispod obje nosnice. Ako se magli samo ispod jedne nosnice, postoji osnovana sumnja na atreziju hoane. Za konačnu dijagnozu treba uraditi kompjuterizovanu tomografiju (CT) prije odluke o hirurškom zahvatu.

OČISTI BEBI NOSIĆ!

Najčešći razlozi začepljenog nosića

Najčešći razlog začepljenog nosa u dojenačkoj dobi jesu akutne infekcije gornjih disajnih puteva (naročito virusne) tokom kojih dolazi do oticanja sluznice nosa i stvaranje veće količine sekreta koji dijete ne zna izbaciti.

Ima li vaša bebica starijeg brata ili sestru koji idu u vrtić, šansa za ovakve probleme je veća. Naime, braco i/ili seka donose viruse i bakterije od svojih prijatelja iz vrtića i iako oni sami nisu bolesni, „poklone” ih malenima koji nemaju razvijen imunitet i eto problema! Beba strada kao nevin promatrač.

Beb mamando

Drugi veliki problem otežanog disanja na nos u novorođenačkoj dobi predstavlja sisanje, koje je bebama jedini oblik hranjenja. Sa začepljenim nosom sisanje nije moguće. Dijete se stalno bori za zrak, guta ga, zagrcava se i na kraju obrok završi grčevima, bljucanjem i povraćanjem, zbog čega djeca mogu slabije napredovati. Svaki podoj u takvim slučajevima za majku predstavlja stres, što se dodatno negativno odražava na dojenče. Zato je od vitalne važnosti da dojenče ima prohodan nos (disanje i hranjenje).

Kako očistiti nos dojenčetu?

Dojenče ne zna ispuhati nos pa treba postupiti na sljedeći način: ukapati u nos fiziološku otopinu ili slične komercijalne pripravke namijenjene za dojenčad kako bi se sekret u nosu razrijedio i nakon toga mehaničkim aspiratorom (pumpicom, usisivačem) „izvukao” iz nosnih šupljina te tako oslobodio disajni put. To svakako treba raditi prije podoja i prije spavanja. Aspirator neće oštetiti sluznicu nosa vaše bebe ako ga primjenjujete u skladu sa uputstvom. Slobodno ga koristite više puta dnevno!

smiling european newborn baby in white hat

Pravilnim čišćenjem nosa omogućit ćete svojoj bebi normalno hranjenje i što normalnije disanje, posebno tokom spavanja. To će se odraziti na zadovoljstvo i harmoniju cijele porodice! Svaka beba svoj nosić treba!

Zašto je važno čistiti nos djetetu?

Začepljen nos kod djece izaziva snažnu nelagodu. Nakupljeni sekret u nosu može uzrokovati probleme s hranjenjem i dovesti do komplikacija (upala sinusa, upala srednjeg uha, upala donjih disajnih puteva). Preporučuje se da tokom usisavanja sekreta stavite vršak aspiratora sa strane nosne šupljine, položen prema dole, jer se sekret zbog težine sakuplja u dnu nosne šupljine..

Za kraj…

Vidjeli smo šta sve može poći po zlu i od kakve je važnosti bebin nosić! Važno je da vodite dobru higijenu dječijeg nosića kako bi beba nesmetano jela i razvijala se.
Pratite iduće blogove jer ćemo obraditi temu najčešćih nedoumica kod dječijih nosića. :)