5 savjeta kako da se brzo rashladite tokom vrućina

Priželjkivali ste ljeto, a sada tražite način da se rashladite? Mahanje rukama ne daje željene rezultate? Rashladite organizam uz ovih pet savjeta.

1. Sve je u vodi

Kad kažemo sve je u vodi, mislimo baš SVE je u vodi. Bilo da je pijete ili se njome polijevate, ova bistra tečnost je vaš najbolji prijatelj:
Pijte najmanje dvije litre vode dnevno.
Hladite zapešće pod tekućom hladnom vodom jer kroz zapešće prolazi jedna od glavnih vena pa se tako može rashladiti cijeli organizam.
Hlađenje glave također pomaže hlađenju cijelog organizma pa možete na čelo staviti hladan, mokar peškir i tako se osvježiti.
Kupanje u bazenu u kojem je temperatura vode jedan do dva stepena niža od tjelesne, ili tuširanje takvom vodom, puno je bolja opcija koja će vas osvježiti na duže vrijeme.

2. Ostanite u hladu

Relaxing in the hammock. Summer day.

Sklanjanje sa sunca je svakako preporučljivo ako se nastojite rashladiti, ali i radi zaštite kože i organizma. Sunce je najjače između 11 i 15 sati pa se preporučuje da u to vrijeme ostanete u zatvorenom prostoru ili u hladu. I u kući možete napraviti hlad tako što ćete spustiti roletne ili navući zavjese tokom dana i istovremeno izbjeći preveliko zagrijavanje prostorija.

3

3. Razmišljajte o odjeći koju nosite

Odjeća koju nosimo uvelike utiče na to kako ćemo se nositi s velikim vrućinama. Pri tom, naravno, ne podrazumijevamo kako ćete obući debeli džemper, nego na detalje koji prave razliku. Nosite prirodne i prozračne materijale koji omogućavaju koži da se hladi i diše. Birajte dugačke široke rukave, hlače ili suknje, jer tako štitite kožu od štetnih sunčevih zraka, a svijetle boje dodatno odbijaju svjetlost i vrućinu. Podignite kombinaciju šeširom koji će vas štititi od jakog sunca i pomoći da održite stabilnu i normalnu tjelesnu temperaturu.

4. Zaštitite kožu sredstvom sa zaštitnim faktorom

Child applying suntan lotion to her mom and having great time together

Na kožu nanesite sredstvo sa zaštitnim faktorom bilo da ste direktno na suncu ili ne. Osim zaštite od opekotina, sredstvo osigurava zaštitni sloj na koži koji vas štiti i od pregrijavanja. Predlažemo zaštitno sredstvo s dodatkom aloa vere ili mente jer kreme ili losioni s dodatkom ovih biljaka ugodno hlade kožu. Ne zaboravite da koristite losione za hidrataciju kože nakon izlaganja suncu jer suha i dehidrirana koža pojačava osjećaj topline!

5. Hranite se lagano i osvježavajuće

Hrana također utiče na tjelesnu temperaturu. Od prezačinjene hrane se više znojimo jer organizam pokušava sniziti temperaturu tijela, zato je bolje odabrati više malih, laganih obroka raspoređenih tokom dana s većim udjelom proteinskih namirnica. Voćne salate su idealan obrok kad je toplo jer imaju visok sadržaj vode i pomažu hidrataciji i djeluju osvježavajuće. Uz to, probavni sistem sporije razgrađuje ovakvu vrstu hrane pa se energija otpušta tokom dužeg vremena bez naglih udara energije i topline.

Sunce će uskoro sijati punim sjajem, zato ne dozvolite da vas dočeka nespremne. Potražite još savjeta za vašu kožu i zdravlje na našem blogu!