5 savjeta koji će vam pomoći kad vas muči kašalj

fc08fb998c952894a870d7f715479482_blog_wide

Česte promjene temperature i hladni zimski dani često uzrokuju kašalj, fenomen koji se javlja kod odraslih i djece. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste sebi pomogli za vrijeme liječenja od prehlade.

1. Pijte puno tečnosti

b4e9822945b93b5578d27ff57856893d_blog_wide

Već smo pisali o vrstama kašlja gdje smo naveli osnovnu podjelu na suhi i produktivni kašalj. Preporučuje se uzimanje dosta tečnosti kod svih vrsta kašlja, a njezino djelovanje na organizam je još djelotvornije ako je tečnost topla. Topla tečnost će umiriti suhi kašalj te podstaknuti iskašljavanje nakupljenog sekreta u disajnom putu. Jedan od čajeva koji se uzima za suhi i produktivni kašalj je čaj od trputca koji spriječava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, te smanjuje nadražaj na kašalj, a na grlo i dušnik djeluje protuupalno. Čaj ili sirup na bazi ljekovitog bršljena ne samo da olakšava iskašljavanje već smiruje napade suhog kašlja, a smanjivanjem potrebe za kašljanjem opuštaju se mišići bronhija, olakšava disanje i smanjuje grčeviti kašalj. Priroda nam nudi pregršt ljekovitih biljaka koje se koriste za iskašljavanje poput timijana, majčine dušice, metvice-nane, komorača, anisa, jagorčevine, sladića, zove i druge.

2. Redovno provjetravajte prostorije

dc29580f72f31655739690659085841e_blog_wide

Poznato je da svjež vazduh pozitivno utiče na naše zdravlje. Pogrešna je navika da za vrijeme trajanja prehlade nikako ne otvarate prozore. U previše zagrijanim prostorijama suhi vazduh isušuje sluznicu disajnih puteva i zbog toga se preporučuje otvarati prozore kako bi se izmijenio vazduh u prostoriji.
U zimskim danima, otvorite širom prozore 3 do 4 minute, jer ćete jedino tako promijeniti vazduh u prostoriji bez da rashladite zidove oko prozora. Ako prozore držite samo poluotvorene (na “kip”) provjetravanje neće biti uspješno.

3. Vlažite vazduh u prostoriji

bced4197e9a6671cfc78c8668caf0992_blog_wide

Održavanje vazduha vlažnim u prostoriji, jedna je od efikasnijih metoda liječenja kašlja. Isušeni vazduh može oslabiti sluznicu i isušiti je, što smanjuje njenu otpornost i otvara put za razne virusne infekcije. Moguće je vlažiti vazduh u ugrijanim prostorima s raznim ovlaživačima, posudom s vodom na radijatoru ili vlažnim ručnicima smještenim pokraj izvora topline.

4. Spavajte na povišenom uzglavlju

5c7cec9c3eadf39354dd6fc85db38800_blog_wideOsim što suhi vazduh može pogoršati kašalj, sigurno ste i na sebi primijetili kako se sve vrste kašlja češće pojavljuju noću, kada se zbog ležećeg položaja protok krvi u disajne organe mijenja. Noćni kašalj posebno je izražen kod produktivnog kašlja kada sekret dospijeva u donje disajne puteve. Zbog tog slijevanja sekreta preporučuje se da spavate na lagano povišenom uzglavlju.

5. Ojačajte imunitet

ab4822954dffda045f7183683e9a2b00_blog_wide

Ponekad vam se čini kako je kašalj zaista uporan i ne želi otići? Za vrijeme liječenja kašljaneophodno je pružiti organizmu sve one potrebne hranjive tvari koje će podržati vaš imunološki sistem, kao što su vitamini A, C, D i E, minerali selen i cink te Omega 3. Savjetujemo vam također da pročitate naš blogpost “Kako se zaštititi od prehlade prirodnim putem? “. Svakako izbjegavajte kafu i alkohol koji imaju svojstva diuretika zbog kojih gubite više tečnosti nego što je unosite u organizam.

Primijenite ovih 5 jednostavnih savjeta koji će vam ubrzati ozdravljenje i ojačati organizam kako bi se smanjio rizik od budućih obolijevanja.

Ostanite informirani o zdravlju i prijavite se na naš newsletter!

Izvor:
1. www.hr.wikipedia.org/wiki/Trputac
2. http://bit.ly/P9Cfoy
3. http://topwalls.net/breath-of-fresh-air/
4. http://bit.ly/1gfnoP6
5. http://bit.ly/1eaunII
6. http://bit.ly/NGMtM1