Koje vrste kašlja postoje?

ašalj je jedan od najčešćih simptoma respiratornih bolesti kod djece i prisutan je u gotovo svakoj infekciji disajnih puteva. Kašalj je refleksna radnja kojom uklanjamo “strano tijelo” iz disajnih puteva – sluz ili čestice koje iritiraju sluznicu respiratornog trakta, odnosno nervne završetke (receptore za kašalj) u sluznici. Oni preko posebnih nervnih puteva dovode najprije do dubokog udisaja, a potom do snažnog i zvučnog izdisaja – kašlja.

Kašalj može biti akutan, trajati do tri sedmice i najčešće se javlja u toku respiratorne infekcije ili postinfektivno, ili hroničan, koji traje duže od tri sedmice.
Po kvaliteti, kašalj može biti suhi (iritirajući) ili produktivan (vlažan). Suhi, podražajni kašalj je najčešći tip kašlja kod djece. Kao što ime kaže, dijete ništa ne iskašljava.
Suhi kašalj kod dojenčadi i male djece najčešće je posljedica slijevanja sekreta iz nosa, niz stražnji zid ždrijela. Sekret podražuje receptore za kašalj, naročito tokom noći kada dijete leži. Kašalj po ustajanju, navečer prije spavanja i tokom prvih sat vremena sna je najčešće kašalj od postnazalnog slijevanja sekreta. Dojenče i proguta sekret, pa ga izbaci povraćanjem ili putem stolice. Dugotrajni kašalj ošteti sluznicu respiratornog trakta, tako da se simptomi pogoršavaju, te kašalj može biti vrlo uporan, ometati san i hranjenje deteta. Neki respiratorni virusi izazivaju pojačano stvaranje sekreta i oštećuju sluznicu, “ogoljuju” receptore za kašalj, što dovodi do pojave suhog kašlja. Dakle, infekcija gornjih disajnih puteva (virusna ili bakterijska) čest je uzrok akutnog podražajnog kašlja.

Suhi, promukli (laringealni) kašalj uzrokovan je laringitisom
– upalom sluznice grkljana i glasnica, koje može biti izazvano virusima i bakterijama. Virusni laringitis karakterizira stridor pri udisaju i nije praćen povišenom temperaturom. Bakterijski laringitis praćen je povišenom temperaturom i općim lošim stanjem djeteta i zahtjeva hitnu hospitalizaciju.
Suhi kašalj praćen “sviranjem” u plućima ukazuje na bronhoopstrukciju, odnosno suženje srednjih i malih disajnih puteva. Ovaj tip kašlja tipičan je za astmatični napad i bronhiolitis kod beba.
Uporan, suhi kašalj, gotovo neprestano, javlja se kod upale plućne maramice, a može biti izazvan i prisustvom stranog tijela u disajnim putevima. Najčešće se radi o aspiraciji hrane u gornje disajne puteve.
Vlažan ili produktivni kašalj tipičan je za upalu donjih disajnih puteva. Uzrokovan je stvaranjem velike količine sekreta u srednjim i malim disajnim putevima ili u plućnom tkivu. Ova vrsta kašlja je korisna jer dovodi do izbacivanja sekreta.
Hronični kašalj traje duže od 3 sedmice. Javlja se obično kod djece koja imaju povišenu bronhijalnu reaktivnost. Može se javiti kod djece bez organske bolesti pluća (astmatični kašalj , postanazalno slijevanje sekreta) i kod djece sa hroničnom plućnom bolešću (cistična fibroza, imunodeficijencija, strano tijelo).

Liječenje kašlja

Specifična terapija usmjerena je na otklanjanje uzroka – npr. terapija respiratorne infekcije. Antibiotici se daju samo kod dokazane bakterijske infekcije. Uzročnik prehlade obično je neki od respiratornih virusa, a oni se ne liječe antibioticima.

Simptomatska terapija usmjerena je na smirivanje kašlja koji ometa normalan život djeteta,a obuhvaća primjenu lijekova (sintetskih i biljnih) i dodataka ishrani. Od lijekova primjenjuju se sekretolitici, ekspektoransi i antitusici. Od biljnih preparata najčešće su kombinacije biljaka – bršljan, bijeli sljez, jaglac, menta.
Izbor preparata zavisi od uzroka kašlja.

Kako je često uzrok kašlja postnazalno slijevanje sekreta, bebi koja kašlje može se pomoći čišćenjem nosića fiziološkom otopinom i korištenjem pumpice ili aspiratora za nos.
Kada se liječi hronični kašalj, potrebno je moblilizirati sekret i olakšati njegovo iskašljavanje. Često se koriste antihistaminici, nazalni i inhalacijski kortikosteroidi. Lijekovi za smirivanje kašlja, antitusici, koji deluju na receptore ili centar za kašalj rezervisani su za teže slučajeve i daju se samo po preporuci pedijatra, dok se bebama uopće ne daju.

Od biljnih preparata kod kašlja pomaže ekstrakt lista bršljana, koji je prirodni bronhodilatator, a pokazuje i sektretolitičko, ekspektorantno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje, može se kombinovati sa drugim lijekovima (npr. antibioticima). Ekstrakt bršljana razređuju gust bronhijalni sekret, pospješuju njegovo izbacivanje, olakšava disanje i iskašljavanje i smiruje podražajni kašalj. Zbog toga je bršljen dobar izbor kod djece kada je često teško odrediti vrstu i uzrok kašlja.

Za kraj jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju roditelji – smije li dijete koje kašlje ići u vrtić? 

Ne bi trebalo, ali realnost je drugačija. Veliki broj djece ima blažu prehladu sa kašljem, bez povišene temperature, a opće stanje je dobro. Ako dobiju povišenu temperaturu ili im se opće stanje pogorša, ne bi smjeli ići u kolektiv .

mr sc. dr. Dragana Maksimović
spec. pedijatar – pulmolog
Pedijatrijska ordinacija “Dr.Žutić”

Ostanite informisani o zdravlju i prijavite se na naš Newsletter!