Najbolji savjeti za miran san vašeg djeteta

Bebe često imaju problem sa začepljenim nosićem, pogotovo u prvim sedmicama nakon rođenja. Nerijetko, začepljeni nosić rezultira poteškoćama sa spavanjem i hranjenjem i dodatno uznemiruje bebu (a i mamu).

VAŽNE INFORMACIJE ZA RODITELJE

Prohodnost bebinog nosa je od ključne važnosti za funkciju disanja i sisanja. Novorođenčad i dojenčad imaju nezrele odbrambene mehanizme, disajni sistem je u razvoju i ne može zaštititi organizam od čestica i uzročnika infekcija u udahnutom zraku.
U prvih nekoliko mjeseci života bebe najvećim dijelom dišu kroz nos. Ispuhivanje nosa djeca uglavnom mogu naučiti u dobi oko 3 godine.

Najčešća pitanja majki prilikom prvih posjeta u pedijatrijskim ordinacijama:

1. Kako očistiti nos dojenčetu?

Postupak:
– Dojenče postaviti u udoban položaj, tako da se ne može samostalno pomaknuti.
– U nosnicu (uvijek jednu po jednu, nikad istovremeno u obje nosnice) primijeniti sprej ili ukapati fiziološku otopinu, radi ovlaživanja sluznice
– Aspirirati sadržaj, što oslobađa nos od začepljenja.
Rezultat:
Dijete može ponovo normalno disati na nos, lakše jede, mirnije spava i smanjuje se mogućnost od širenja infekcije.

2. Kako riješiti problem „začepljenog” nosića kod male djece?

Začepljen nosić kod malog djeteta se rješava redovnom toaletom nosa, primjenom spreja za ovlaživanje sluznice, čime se osvježava i podržava normalna funkcija trepljastih ćelija „čistača”, kao i po potrebi aspiracijom sluzi iz nosa.

3. Da li je sigurno koristiti aspirator za čišćenje nosića, da li stvarno očisti nosić do kraja, kako to beba podnosi i da li se isplati kupiti aspirator?

Aspirator za čišćenje nosića, uz prethodno ovlaživanje sluznice, potpuno je sigurna metoda higijene nosa, počevši od novorođenačkog doba. Taj postupak je potpuno udoban za bebu, ne izaziva nelagodu i višestruko je koristan: osigurava prohodnost nosa, podržava zaštitnu funkciju nosa i smanjuje širenje infekcija. Kupovina aspiratora je dobra investicija u dječije zdravlje.

sweet little baby smiling in laundry basket

4. Koliko često mogu koristiti aspirator na usisivač?

Aspirator na usisivač se u slučaju sekrecije iz nosa ili začepljenosti nosa može koristiti nekoliko puta tokom dana.

5. Da li koristiti fiziološke kapi ili sprej?

Prednost u higijeni nosa ima upotreba spreja, jer mikrodifuzni sistem, čije se sitne kapljice efikasno raspršuju, omogućava optimalno pokrivanje nosne šupljine i olakšava ovlaživanje sluznice.

6. Ima li razlike između izotoničnog i hipertoničnog spreja i kada koristiti koji sprej?

Izotonični sprej služi za svakodnevno održavanje higijene nosa, a posebno kod prehlade i upala gornjih disajnih puteva, za vlaženje sluznice nosa, kao i spriječavanje njenog isušivanja.
Hipertonični sprej se upotrebljava za smanjivanje upalne otečenosti sluznice nosa i njeno čišćenje.

7. Da li treba djetetu raditi bris grla i nosa ako ima samo sekreciju iz nosa i nema drugih tegoba?

Djetetu koje ima samo sekreciju iz nosa ne treba raditi briseve grla i nosa, jer to nema dijagnostičku važnost. Mnogo je važnije posvetiti pažnju higijeni nosa.

Većina upala gornjih dišnih puteva je uzrokovana virusima.

8. Treba li nakon preboljene bakterijske upale nosa, sinusa ili srednjeg uha ponavljati bris nosa?

Nakon preboljene bakterijske upale, koja je liječena antibiotikom, u pravilu, ne treba ponavljati briseve, jer se smatra da bolesnik u trećem danu liječenja antibiotikom nije više zarazan. Kontrolni bris treba raditi samo u slučaju ponavljanja infekcija ili većeg broja oboljelih u kolektivu.

9. Koju bakteriju uvijek treba liječiti?

Ukoliko je u brisu grla izolirana bakterija – beta hemolitički streptokok grupe A, uvijek treba liječiti antibiotikom.

 

JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo
Dom zdravlja Stari Grad
Specijalista pedijatar
Prim.dr. med. Amra Junuzović – Kaljić