Pohađanje kolektiva – veći rizik od prehlada i kašlja

Oko 80 posto djece dolazi pedijatru zbog upala disajnih puteva i popratnog kašlja. Pritom se dvije trećine pregleda odnosi na djecu koja pohađaju vrtić ili idu u školu. Taj postotak dovoljno govori o tome koliko je to značajan javnozdravstveni problem – kako zbog roditeljske brige tako i sistema zdravstvene zaštite. S obzirom na učestalost kašlja među djecom koja dan provode u vrtiću ili školi, ta tema zahtjeva posebnu pažnju.

Tokom djetinjstva imunološki sistem se postepeno razvija i u potpunosti sazrijeva oko petnaeste godine. U prvim mjesecima i godinama života znatno je smanjena sposobnost odbrane od infekcije virusima, bakterijama i gljivicama. Ranim polaskom u jaslice, dijete će biti izloženo tim uzročnicima i može se očekivati da će u prosjeku obolijevati dva, tri puta mjesečno.

Brojne studije pokazuju da tek nakon treće godine pohađanja vrtića učestalost obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija opada na nivo učestalosti obolijevanja djece koja ne pohađaju predškolske ustanove. Tokom prvih mjeseci i godina javlja se dugotrajno curenje iz nosa i slijevanje sekreta u ždrijelo, te dalje u dušnik i bronhije. Zbog sekreta djeca povremeno kašlju, pri čemu se čuje „otkidanje” sekreta sa sluznice – tzv. vlažni ili produktivni kašalj. Tipično je da se takav kašalj pojačava pri tjelesnim naporima, kad struja zraka pokrene nataloženi sekret sa sluznice bronhija i dušnika, te izazove podražaj receptora za kašalj.

Produktivni kašalj koji nastaje curenjem nosa češće se javlja noću. Nakon nekog vremena kada dijete zaspi obično ima napad grčevitog vlažnog iskašljavanja nataloženog sekreta. Naime, u snu oslabi refleks gutanja, pa umjesto da proguta sekret koji se cijedi iz nosa, on odlazi u dušnik. Nesumnjivo je boravak u predškolskim i školskim ustanovama povezan sa povećanom učestalosti infektivnih bolesti, bez obzira na stepen ekonomskog razvoja pojedine zajednice.

Akutne respiratorne bolesti vodeći su problem u predškolskim ustanovama, kako kod nas tako i u svijetu.

prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, prim. spec. pedijatar
Centar dječjeg zdravlja
Udbinska 16
Zagreb

Ostanite informisani o zdravlju i prijavite se na naš Newsletter!