Precizno i snažno protiv virusnih bradavica!

Virusne bradavice

Bradavice su uobičajena virusna infekcija kože različitih dijelova tijela, uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV). Do sada je otkriveno više od 150 različitih tipova HPV-a.

Jedna su od najčešćih promjena na koži u djetinjstvu pa ovoj tvrdokornoj pošasti podliježe gotovo svako peto dijete. Mogu se pojaviti u svakoj životnoj dobi, ali ipak najčešće se javljaju kod djece, a vrlo rijetko kod starijih ljudi.

Izgled i veličina bradavice zavisi od vrste virusa koji ju je izazvao kao i o mjestu na kojem se nalazi na tijelu. Razlikujemo nekoliko različitih vrsta bradavica:

  • obične bradavice (verrucae vulgaris) najčešće se nalaze na prstima, gornjem dijelu šake, na koljenima i na oštećenim dijelovima kože. To su čvrste izrasline boje kože i hrapave površine, u promjeru površine manje od jednog centimetra. Vrlo često na sredini imaju i male crne tačkice.
  • palmoplantarne bradavice (verrucae plantares, verrucae palmares) su bradavice na tabanima ili dlanovima, koje su radi pritiska spljoštene ili rastu prema unutra.
  • pljosnate bradavice (verrucae planae) su manje, glatke, ravne i obično boje kože. Često se pojavljuju u grupama. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na tijelu, kod djece najčešće na licu.
  • končaste bradavice (verrucae filiformes) su oštre i tanke i pojavljuju se na vratu, licu, usnicama i nosu.
  • ostale: mozaične bradavice, bradavice na noktima (verrucae periunguales), genitalne bradavice (condylomata acuminata).

Obične bradavice (verrucae vulgaris)

Pojavljuju se u obliku čvrstih, ovalnih papula različitih veličina, rožnate površine i obično nemaju promjer veći od 1cm. Vrlo često na sredini imaju i male crne tačkice. Najčešće se nalaze na prstima, rukama, leđima, koljenima i laktovima.

Najčešće se pojavljuju kod djece i odraslih s niskim imunitetom te kod atopičara.

Kako se prenose

Bradavice su posljedica virusne zaraze koju izaziva papiloma virus (HPV). Postoji preko 150 različitih vrsta virusa i samo su neki povezani s nastankom bradavica. Virusi nemaju svoj metabolizam, kao na primjer bakterije. Za razmnožavanje im je potrebna ćelija domaćina. Obično je koža dobro zaštićena od napada virusa. Ako je imuni sistem oslabljen vjerovatnost zaraze je povećana.

Možemo se zaraziti putem oštećene ili mokre kože. Virus ulazi kroz gornji sloj kože putem male povrede i dovodi do stvaranja bradavica. Virus se među ljudima prenosi dodirom (npr. rukovanjem) i neizravno, preko kontaminiranih predmeta i podova ( npr. u gimnastičkim dvoranama i bazenima). Rizik od infekcije je malen, ali postoji. Virus se može prenijeti s jednog mjesta na koži na drugi, ako se bradavica ošteti i virus se proširi na okolne dijelove kože.

Ne dirajte bradavice drugih ljudi da se ne biste zarazili. Nemojte posuđivati obuću ni čarape osoba koje imaju bradavice na stopalima. U bazenima i javnim kupalištima uvijek nosite natikače, a u teretanama uvijek nosite sportsku obuću. Nemojte brijati područja na kojima se nalaze bradavice, ne grebite ih i ne grizite, pazite da se ne oštete.

Razdoblje između zaraze i pojave bradavica je dugo, obično traje nekoliko mjeseci pa čak i duže od godinu dana.

Kako se riješiti bradavica

Virusne bradavice nisu opasne i obično ne uzrokuju probleme ili bol. Neke ostaju na koži i nekoliko godina, dok druge nestaju same od sebe, ali i dalje su izvor zaraze. Neke smetaju iz estetskih razloga i zato ih uklanjamo. Način uklanjanja ovisi o njihovom položaju, vrsti, izraženosti i starosti.

Najčešći načini uklanjanja

  • narodna tradicija preporučuje mnoge kućne biljne lijekove (krvava mliječka, neven, maslačak, bijeli luk, vinsko sirće, kreda, puževa slina, kore banana ..) , ali njihovo djelovanje nije naučno dokazano, a neki od njih mogu jako iritirati kožu.
  • salicilna kiselina, mliječna kiselina, sirćetna kiselina – u obliku otopina i flastera, koji su dostupni u apotekama i namijenjeni samoliječenju. Cilj liječenja je iritacija koja izaziva ljuštenje i otpadanje bradavice, ali postupak obično traje više mjeseci.
  • zamrzavanje tekućim dušikom – uništava ćelije virusom zaražene kože i uzrok upale, koji može dodatno pospješiti nastanak bradavice. Postupak može biti bolan, liječenje treba ponavljati svake tri do četiri sedmice, dok bradavica u potpunosti ne nestane. Liječenje tekućim dušikom smije provoditi samo ljekar, a za samoliječenje na raspolaganju su vam i drugi tekući gasovi (eter, propan).
  • druge metode liječenja kao što je kiretaža, elektrodisekcija, laserski tretman ili operativni postupci. Ove zahvate izvodi isključivo specijalist dermatolog.
  • NOVO: Napokon i u Bosni i Hercegovini – Acetoucaustin® Pen, olovka za odstranjivanje bradavica na rukama i stopalima!