Regeneriše, vlaži i čisti sluznicu nosa na prirodan način.

Sluznica nosa

Nos je iznutra obložen respiratornom sluznicom, čija je bitna karakteristika cilijarni epitel, koji garantuje potpunu funkcionalnost disajnih organa.
Žljezdane ćelije i cilijarne dlačice (cilije) sastavni su dio sluznice disajnog sistema. Žljezdane ćelije proizvode tekućinu (sluz), koja grije i vlaži vazduh koji se udiše (otprilike 10.000 litara dnevno) a ujedno apsorbuje prašinu, prljavštinu, klice i tome slično. Cilije se neprestano kreću i prenose apsorbovana strana tijela, kao na pokretnoj traci, nazad van ili, grlom u želudac. Kad se sluznica nosa isuši slabi i njezina prirodna zaštitna funkcija.

Nisita® sadržava dvije soli: natrijev hlorid i natrijev hidrogenkarbonat. Sadržaj soli odgovara potrebama sluznice nosa čime se pospješuje njezina regeneracija. Natrijevi i hloridni joni, odgovorni su za održavanje osmotskog pritiska, a time i brojnih tjelesnih funkcija. Zahvaljujući svojem higroskopskom djelovanju, oni stvaraju vlažno okruženje u nosu.

Kao zaštitni sistem, natrijev hidrogenkarbonat održava blago bazni pH-a, omogućavajući tako pravilno funkcionisanje cilija na sluznici nosa.

Tako su na idealan način pojačane funkcije sluznice nosa čime se potpomaže funkcija čišćenja sluznice, omekšavaju se postojeće osušene nakupine u nosu i ublažavaju simptomi poput svrbeža, peckanja i kihanja.

Nisita® sprej i mast također omogućuju razrjeđivanje gustog sekreta u nosu, čime se olakšava disanje na nos.