Svaka beba svoj nosić treba

Pitanja i odgovori

 • Kako se primjenjuje Nosi?

  1. Spojiti dijelove aspiratora  2. Širi nastavak aspiratora (B) spojiti na cijev usisivača  3. Zatvoriti jednu nosnicu djeteta, a u drugu staviti uži nastavak aspiratora (A) uz već uključeni usisivač  4. Rastaviti dijelove aspiratora i oprati pod mlazom vrele vode  Preporučuje se tokom usisavanja sekreta vršak aspiratora staviti sa strane nosne šupljine, položeno prema dolje jer se sekret zbog svoje težine sakuplja u dnu nosne šupljine.
  Korisnika ne treba ostaviti bez nadzora.
 • Kako se Nosi čisti?
  Nosi aspirator je vrlo jednostavan za rastavljanje i čišćenje. Otporan je na toplinu, čisti se pod mlazom vrele vode. Nije dozvoljeno čišćenje u mašini za pranje suđa niti sterilizacija u mikrovalnoj pećnici.

 • Postoje li situacije kada je potreban dodatan oprez pri korištenju aspiratora za nos?
  Dodatni oprez pri korištenju ovog uređaja potreban je u slučaju postojanja ranica u nosu i također ako je dijete sklono čestim krvarenjima iz nosa ili ima hroničnu hemofiliju.

 • Zašto je važno ukloniti nosni sekret?
  Novorođena djeca dišu kroz nos jer ne znaju disati na usta do 6-tog mjeseca života zato neuklonjeni nosni sekret može uzrokovati probleme s hranjenjem.

  Ako se ne ukloni inficirani nosni sekret, može doći do komplikacija poput upala u maksilarnim sinusima, srednjem uhu ili upale tonzila.
  Inficirani sekret može dospjeti u dio disajnog sistema te grlo. Progutani sekret može uzrokovati bol u želucu, povraćanje, dijareju te gastritis u djeteta.

  U ozbiljnim slučajevima, oteknuće nazalne mukozne membrane smeta ventilaciji ušnog kanala koji je povezan s nosom. To objašnjava kasniju pojavu poremećaja sluha kao komplikaciju nastalu od jednostavnog početnog šmrcanja.
  Redovnom higijenom nosne šupljine sve te komplikacije i problemi mogu se spriječiti.
 • Poštovanje, zanima me cijena Nosi aspiratora. Hvala!
  Cijena je cca 33 KM.


 • Zanima me da li dojenčad smiju koristiti sprej za nos. Pošto joj se stalno nos začepljuje, hvala.
  Ukoliko je nos začepljen preporučuje se upotreba i Nisita spreja i Nosi aspiratora.

Postavite pitanje

Kontakt podaci prikupljeni ovim obrascem koristit će se samo i isključivo za slanje odgovora na Vaše pitanje!